Ana içeriğe atla

Çocuklarda Konuşma Bozukluğu

Çocuklarda Geç Konuşma Nedenleri


Çocukluk döneminde akranları gibi cümleler kuramama, kelime haznesinin az olması ya da anlaşılmayan konuşmalar yapma çocuklarda geç konuşma sorununun belirtileri olmaktadır. Çoğu ebeveyn tarafından fark edilen bu durum bazı çocuklarda çeşitli hastalıkların belirtisi olurken bazı çocuklarda ise gelişimsel dönemlerde yaşanan sorunların göstergesi olabilir. Bu süreç içerisinde ebeveynlerin durumu büyütmek ve çocuğa kızmak yerine sakin olması ve sorunun kaynağını araştırması gerekir.





Çocuklar Neden Geç Konuşur?

Bebeklik dönemi olarak bilinen 6. ayda çocukların çeşitli sesleri çıkarmaya başlaması gerekir. Bir yaş dönemine gelindiğinde belli başlı bazı kelimeleri söylemesi ve iki yaşında ise iki ve ya üç kelimeden oluşan cümleler kurabilmesi gerekmektedir. Üç yaşına gelmiş bir çocuğun ise durumunu konuşarak kolaylıkla anlatması gelişimsel açıdan normal kabul edilen bir durumdur. Ancak bazı çocuklarda konuşma sorunları görülebilir. Çocuklarda geç konuşma nedenleri ise şunlar olabilir.


İşitme Sorunları
Çocukların konuşabilmesinde ilk şart duyabilmektir. Duyamayan çocuklar konuşmayı öğrenemediği gibi kendisine yöneltilen cümleleri anlamaz ve karşılık veremez. Bu nedenle doğumdan hemen sonra yapılan işitme testleri ihmal edilmemelidir. Ayrıca çocukluk döneminde çocuklar için uygulanan işitme testleri de yapılmalıdır.


Zeka Geriliği
Çocuklar neden geç konuşur sorusunun en sık karşılaşılan cevaplarından biri zeka geriliğidir. Çocukların konuşma yetisi kazanması için bir önceki gelişim evrelerini doğru bir şekilde atlaması gerekir. Ancak bazı çocuklarda görülen zeka geriliği nedeniyle çocuk konuşma evresine ulaşamayarak sadece heceleme ve ya çeşitli sesler çıkarma ile sınırlı kalabilir. Mutlaka doktora danışılması gereken bir durumdur ve çocuk konuşması için asla zorlanmamalıdır.


Gelişim Geriliği
Bazı çocuklarda çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişim geriliği oluşmaktadır. Yani çocuk 6 aylık olduğunda çeşitli sesler çıkarması gerekirken bu sesleri 1 yaşına geldiğinde ancak çıkarabilmektedir. Gelişim geriliği olan çocuklar genellikle 3 yaşına geldiğinde dahi konuşamaya bilmektedir.
Çeşitli Hastalıklar
Çocukluk döneminde görülen havale, kronik depresyon, epilepsi, konuşma için gerekli organlarda oluşan sorunlar nedeniyle çocuklarda geç konuşma durumu görülebilir. Çocuktaki hastalığın tedavisi yapılmadığı müddetçe konuşma sorunu ortadan kalkmayabilir.
Kardeş Kıskançlığı
Ufak yaşlarda iken yeni bir kardeşin dünyaya gelmesi bazı çocuklarda konuşmanın geç olması gibi durumlara neden olabilir. Çocuğun dış dünyaya bir tepkisi şeklinde anlaşılabilecek bu durumu atlatmak için ailenin bol bol sevgisini hissettirmesi gerekir.


Çok Dillilik
Aile içerisinde bir değil birkaç farklı dil konuşuluyorsa çocuk adapte sorunları yaşayarak geç konuşabilir. Aynı ailede Türkçe, İngilizce, Almanca, Kürtçe, Arapça gibi diller yerine tek bir dil seçilerek çocuğun konuşmaya adapte olması sağlanabilir.
Teknoloji
Çocukların gündelik hayatta sık sık teknolojik cihazlarla vakit geçirmesi bir süre sonra çocuklarda konuşma geriliği gibi sorunlara neden olacaktır. Ailelerin bu noktada çocuklarına destek olmaları ve teknolojik cihazlar yerine kitap okuma, şarkı söyleme gibi etkinlikler yapması gerekir. 0-3 yaş döneminde çocuklar ne kadar fazla teknoloji ile iç içe olursa o kadar fazla konuşma sorunları yaşanacaktır.

Kaynak: kizkiza.org

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

14 Ayar Altın Kararır mı?

 14 Ayar Altın Kararır mı? 14 ayar altın kararır mı başlıklı yazımızda 14 ayar altının özelliklerinden bahsedeceğim. Öncelikle 14 ayar altın 1000 milyem saflık bakımından 585 milyeme karşılık gelen altın ayarıdır. Kabaca tabir etmek gerekirse 14 ayar bir takının %60'ı altın kalan kısmı ise rengine ve kalitesine göre bakır, gümüş gibi başka madenlerin alaşımından oluşmaktadır.  14 ayar altın hem sertlik olarak kullanışlı, hem altın oranının da yüksek olması nedeniyle en çok tercih edilen ve piyasa talep gören altın ayarıdır.  Gelelim asıl sorumuza; 14 ayar altın kararır mı? 14 ayar altın yaklaşık %60'ı saf altın olması sebebiyle kararma veya renk değişmesi durumu söz konusu değildir. Sadece her eşya da olduğu gibi zamana bağlı kullanıma göre ilk gün ki parlaklığı ve cilası silinir. Bu durumda ise yakınınızda ki bir kuyumcuya ya da bir kuyumcu gümüş tamircisine götürerek patlamasını ve temizlenmesini isteyebilirsiniz.  Altın takıları daha uzun ömürlü kullanabilmek için gündelik i

Altın Ayarı Neresinde Yazar?

 Altın Takının Ayarı Nerede Yazar? Altın Olduğunu Nasıl Anlarız? Herkesin merak ettiği bir konuya değinmek için sizlerle bu yazımızı paylaşmak istedim. Sıkça sorulan sorular arasında elinizde ki takının altın olup olmadığını ve ayarını merak ettikleri soruları çok fazla alıyorum. Ben de bununla ilgili bu konuda hem bilgilendirmek hem de doğru bilgiyi sizlerle paylaşmak istedim. Altın Ayarı Nerede Yazar? (Tıklayın) Öncelikle altın takının ayarı nerede yazar sorusunu cevaplayalım. Bir çoğumuzun kullandığı yüzük, kolye, küpe gibi takılar vardır. Bunlara eğer aşina değilsek ya da daha önce altın takımız olmadıysa ayarın ne olduğunu ve nerede yazdığını bilemeyiz. Örneğin bir kolye aldıysanız veya hediye geldiyse bunun ayarını nasıl anlarsınız? Kaç ayar olduğunu veya altın olup olmadığını nerden bakabilirsiniz? Her altın takıda ayarını belli eden rakamlar bulunur. Bu bazen kaç ayarsa o şekilde, bazen ise milyemi cinsinden yazar. Yani örneğin bir bileziğin içine ya da kelepçe bilezik ise kili

Altın Ayarı ve Milyem Nedir?

Altın Ayarı ve Milyem Nedir? Merhaba... Bu yazımda sizlere ayar ve milyem kavramlarından bahsetmek istiyorum. Ülkemizde geçmiş zamanlarda 22 ayar kullanım olsa da son yıllarda fiyatların yükselmesine bağlı olarak 18, 14, 10 ve 8 altın ayarına kadar düşmüştür. Ayarların milyem veya karat olarak karşılıkları da vardır. Aldığınız altının üzerinde her zaman 8,14,18 veya 22 şeklinde yazmayabilir. Ayarların karşılıkları olan milyem olarak aşağıdaki gibidir; 22 Ayar 916 18 Ayar 750 14 Ayar 585 10 Ayar 470 8 Ayar 333 olarak adlandırılmıştır. Bu değerler 24 ayar 1000 kabul edilip bunun üzerinden yüzdelik değer olarak düşünebilirsiniz. Yani örneğin 14 ayar 585 altın ayarında 1000 üzerinde 585 milyem %58,5 oranında altın kalan %41,5 luk kısım ise altının rengi göre önceden belirlenmiş gümüş, bakır vs. diğer madenlerin karışımıdır. altın takı, altın ayarı, milyem hesabı, kaç ayar kaç milyem, ayar nedir, altın ayarı nası anlaşılır