Ana içeriğe atla

8 Ayar Altın Kararır mı?

8 Ayar Altın Nedir? 8 Ayar Altın Kararır mı?

8 ayar altın nedir kararır mı başlıklı yazımızda genel olarak bilinmediği için ve Türkiye piyasasında yeni olduğu için büyük bir ön yargı vardır.

Türkiye piyasasına gireli yaklaşık 10 yıl olmasına rağmen özellikle İstanbul piyasasında ki kuyumcular hariç çok bilinmediği ve satılmadığı için bir çok kuyumcu da hala işlem görmemektedir.



8 Ayar Altın Nedir?

8 ayar altın 333 milyem olarak değerlendirilmekte olup 3 te 1 yani %33 oranında altın olup kalan %67 lik kısım özellikle bakır olup gümüş gibi alaşımlardan oluşmaktadır.

İçersinde gümüş bakır gibi madenler yüksek oranda olduğundan en sert altın takılar 8 ayar altın ile üretilmektedir.



8 Ayar Altın Kararır mı?

8 ayar altın piyasaya sürüldüğünde ilk etapta yapılan takıların yüksek oranda karardığı görüldü. Özellikle bulaşık, temizlik gibi kimyasalların temas ettiği yüzükler de ve vücut terine maruz kalan kolyeler de kısa sürede karardığı görüldü.

İlk etapta bu piyasa da kötü bir izlenim ve tepkiye neden olsa da kısa sürede yüksek işçiliklerle ve ARGE çalışmaları ile çözümlendi ve kararmaların tamamen ortadan kalktığını söyleyebiliriz.

8 ayar altın içerisinde ki yüksek oranda bakır olması nedeniyle uzun vadede kızarıklık ve matlasmakta olup bu sorun da eğer cilalı ile tabir ettiğimiz yeşil altın rengi ise yine bir cila ile, yaldızlı ise yeniden yaldız yaptırarak ilk gün ki görünümüne dönmektedir. Korkulduğu gibi kararma ve deformasyon söz konusu değildir. Altın fiyatlarında ki yükseliş nedeniyle oldukça fazla tercih edilmekte olup kendi yerini sağlamlaştırdığını söyleyebiliriz.

Hazırlayan: Cihat Gürlek

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

14 Ayar Altın Kararır mı?

 14 Ayar Altın Kararır mı? 14 ayar altın kararır mı başlıklı yazımızda 14 ayar altının özelliklerinden bahsedeceğim. Öncelikle 14 ayar altın 1000 milyem saflık bakımından 585 milyeme karşılık gelen altın ayarıdır. Kabaca tabir etmek gerekirse 14 ayar bir takının %60'ı altın kalan kısmı ise rengine ve kalitesine göre bakır, gümüş gibi başka madenlerin alaşımından oluşmaktadır.  14 ayar altın hem sertlik olarak kullanışlı, hem altın oranının da yüksek olması nedeniyle en çok tercih edilen ve piyasa talep gören altın ayarıdır.  Gelelim asıl sorumuza; 14 ayar altın kararır mı? 14 ayar altın yaklaşık %60'ı saf altın olması sebebiyle kararma veya renk değişmesi durumu söz konusu değildir. Sadece her eşya da olduğu gibi zamana bağlı kullanıma göre ilk gün ki parlaklığı ve cilası silinir. Bu durumda ise yakınınızda ki bir kuyumcuya ya da bir kuyumcu gümüş tamircisine götürerek patlamasını ve temizlenmesini isteyebilirsiniz.  Altın takıları daha uzun ömürlü kullanabilmek için gündelik i

Altın Ayarı Neresinde Yazar?

 Altın Takının Ayarı Nerede Yazar? Altın Olduğunu Nasıl Anlarız? Herkesin merak ettiği bir konuya değinmek için sizlerle bu yazımızı paylaşmak istedim. Sıkça sorulan sorular arasında elinizde ki takının altın olup olmadığını ve ayarını merak ettikleri soruları çok fazla alıyorum. Ben de bununla ilgili bu konuda hem bilgilendirmek hem de doğru bilgiyi sizlerle paylaşmak istedim. Altın Ayarı Nerede Yazar? (Tıklayın) Öncelikle altın takının ayarı nerede yazar sorusunu cevaplayalım. Bir çoğumuzun kullandığı yüzük, kolye, küpe gibi takılar vardır. Bunlara eğer aşina değilsek ya da daha önce altın takımız olmadıysa ayarın ne olduğunu ve nerede yazdığını bilemeyiz. Örneğin bir kolye aldıysanız veya hediye geldiyse bunun ayarını nasıl anlarsınız? Kaç ayar olduğunu veya altın olup olmadığını nerden bakabilirsiniz? Her altın takıda ayarını belli eden rakamlar bulunur. Bu bazen kaç ayarsa o şekilde, bazen ise milyemi cinsinden yazar. Yani örneğin bir bileziğin içine ya da kelepçe bilezik ise kili